Den hellige Januarius’ blod ble på mirakuløst vis flytende igjen
Av Walter Sánchez Silva

Napolis erkebiskop Domenico Battaglia kysser relikvieskrinet som inneholder den hellige Januarius’ blod 4. mai 2024. | Kreditt: Chiesa di Napoli

Det gjentagende mirakelet der det størknede blodet til den hellige Januarius, martyr og skytshelgen for Napoli, Italia, blir flytende igjen, gjentok seg ifølge bispedømmets nettside i Santa Chiara-basilikaen den 4. mai, kl. 18:38

Januarius led martyrdøden i år 305, under den romerske keiseren Diokletians voldsomme forfølgelser.

Mirakelet med det flytende blodet skjedde under messen som ble holdt av erkebiskopen av Napoli, Domenico Battaglia, med abbed Vincenzo De Gregorio og Napolis borgermester til stede. Når mirakelet gjentar seg, viftes det med et hvitt klede for å vise folket at det mirakuløse tegnet har funnet sted.

Ikke et orakel

Erkebiskop Battaglia utfordret troen på at det kan skje en ulykke når blodet ikke blir flytende, og sa til de som var til stede under messen at «dette blodet er et tegn på en drøm om frelse, om håp, om tillit. Det er ikke et orakel å konsultere, men et kompass å følge, fordi det alltid er godt orientert mot Kristus, opprinnelsen og målet for vår reise, vår historie og verdens historie.»

«De hagiografiske kildene og opptegnelsene om biskop Januarius’ martyrium forteller oss hvordan han, uten frykt, satte sine brødres beste foran sin egen sikkerhet, og dro for å besøke en bror som var fengslet på grunn av sin tro på Kristus», fortsatte Battaglia.

Biskopen ba deretter en bønn til martyren: «Hjelp oss å vandre langs tidens og historiens stier, med blikket festet på Herren som du har elsket og tjent, og måtte vi alltid ha føtter klare til å gå til våre brødre og søstre som sitter i fysiske, indre eller sosiale fengsler.»

«Måtte vi være som deg, som til tross for fare og forfølgelse, av kjærlighet til Gud og brødrene, ikke var redd for å dra ut og risikere livet for å spre Ordets brød som gjenoppretter brødrene som er fengslet på grunn av evangeliet og menneskers vold», ba han også.
Fortsatt henvendt til Napolis skytshelgen fortsatte erkebiskopen: «Du vitne til fruktbart blod, be med oss og hjelp oss til å be uten å bli trette, slik at uskyldig blod ikke blir utgytt igjen her i denne byen din, slik at dødelige konflikter mellom brødre opphører i vårt Europa, i Det hellige land og i verden», og måtte Jesus Kristus beseire all vold, tørke bort smertens tårer og avvæpne alt ønske om hevn med tilgivelse.»

Mirakelet med det flytende blodet
Mirakelet med blodet til den martyrdøde biskopen St. Januarius skjer vanligvis tre ganger i året.

Den første gangen det skjer er minnedagen for overføringen av hans levninger til Napoli, som er lørdag før den første søndagen i mai, og den andre er hans liturgiske festdag den 19. september. Den tredje anledningen er 16. desember, da de troende takker ham for hans forbønn som reddet byen fra virkningene av vulkanutbruddet på Vesuv i 1631.

Hvem var den hellige Januarius?

Januarius var biskop av Benevento i Campania-regionen, et italiensk bispedømme som grenser til Napoli, der han ble født i år 272. Under den romerske keiseren Diokletians forfølgelse av kirken, kjent som «den store forfølgelsen» (303-313), ble Januarius tatt til fange sammen med en gruppe andre kristne og utsatt for grusom tortur. Biskopen og vennene hans nektet å avsverge sin tro og tilbe de hedenske gudene. Til tross for grusomhetene de ble utsatt for, ga ingen av dem etter, og alle ble dømt til døden.
De forsøkte å brenne dem levende i en ovn, men ilden skadet dem ikke. Deretter ble de kastet for løvene, men dyrene kom ikke i nærheten av dem. Da bestemte romerne seg for å halshugge dem alle. Den 19. september 305 ble den hellige Januarius og vennene hans henrettet i nærheten av Pozzuoli. Hver 19. september feirer derfor Den katolske kirke festen for biskopen og martyren Sankt Januarius.


Denne artikkelen ble første gang publisert i ACI Prensa, EWTN Norges spanskspråklige nyhetspartner. Den er oversatt og bearbeidet av EWTN Norge.