Kardinal Sarah hevder at dagens Kirke opplever ateismens fristelser

Kardinal Sarah hevder at dagens Kirke opplever ateismens fristelser
En del av kirkens ledere har tilpasset seg moderne verdier, en såkalt “samtidskultur” som er beslektet med hedenskap, sa kardinal Robert Sarah i en tale i Kamerun i forrige uke.

Sarah, som talte til medlemmer av den nasjonale bispekonferansen i Kamerun (NECC) 9. april, sa at kirken opplever det han beskrev som “ateisme i praksis”.

“Mange vestlige prelater blir skremt av tanken på å være i opposisjon til verden. De drømmer om å bli elsket av verden; de har mistet lysten til å være et tegn som blir motsagt”, beklaget den guineanske kardinalen i sin tale til NECC-medlemmene på den andre dagen av deres 49. plenumsmøte i NECCs hovedkvarter i Mvolyé i erkebispedømmet Yaoundé.

“Jeg tror at kirken i vår tid opplever ateismens fristelse”, sa han. “Ikke intellektuell ateisme, men den subtile og farlige sinnstilstanden som er en snikende og praktisk ateisme. Sistnevnte er en farlig sykdom, selv om de første symptomene virker harmløse.”

“Vi må være klar over at denne snikende ateismen renner gjennom årene i samtidskulturen. Den sier aldri navnet sitt, men infiltrerer alt, til og med den kirkelige diskursen. Dens første effekt er en slags troens sløvhet. Den bedøver vår evne til å reagere, til å gjenkjenne feil og farer, og den har spredd seg i hele kirken”, sa han.

Ifølge Sarah søker den snikende ateismen et kompromiss mellom sannhet og løgn. Dette er vår tids største fristelse.

Kardinalen, som frem til han gikk av med pensjon i februar 2021 var prefekt for Vatikanets Kongregasjon (nå dikasterium) for Gudstjenesten og Sakramentsordningen, beklager at kirkens ledere har gitt rom for denne tendensen.

“Vi er alle medskyldige i denne store løgnen”, sa han. “Vi later som om vi er kristne og troende mennesker, vi feirer religiøse ritualer, men i virkeligheten lever vi som hedninger og vantro.”

Den snikende ateismen er unnvikende og lumsk, sier Sarah. «Hvis du angriper den, vil den vikle deg inn i sine subtile kompromisser. Den er som et edderkoppnett – jo mer du kjemper mot den, jo tettere snøres du inn i den. Den er Satans ultimate fristelse.»

Han fordømte den splittelse og mistenksomhet som finnes overalt i kirken. “Den snikende og praktiske ateismen lever og livnærer seg på alle våre små svakheter, alle våre kapitulasjoner og kompromisser med dens løgn.”

“Vi trenger ikke partier i kirken, vi trenger ikke å utrope oss til frelsere av den ene eller den andre institusjonen. Alt dette bidrar til motstanderens spill. Men hver og en av oss kan bestemme oss i dag: ‘Jeg vil ikke lenger la ateismens løgn gå gjennom meg. Jeg vil ikke lenger gi avkall på troens lys. Jeg vil ikke lenger, av bekvemmelighet, latskap eller konformisme, la lys og mørke leve sammen i meg.’ Hvis alle ydmykt bestemte seg for å gjøre det, ville løgnens system kollapse av seg selv, for dets eneste styrke er den plassen vi gir det i oss selv. Å bevare troens ånd er å gi avkall på alt som kompromitterer den, å nekte å se ting på noen annen måte enn gjennom troen. Det betyr å legge vår hånd i Guds hånd. Jeg er overbevist om at dette er den eneste mulige kilden til fred og mildhet”, sa kardinalen.

“Å legge vår hånd i Guds hånd er en garanti for sann velvilje uten ettergivenhet, sann mildhet uten feighet, sann styrke uten vold”, fortsatte han.

“Bare troens ånd kan skape ekte broderlig velvilje. Verden er døende, fortært av løgn og rivalisering. Bare troens ånd kan gi den fred”, sa Sarah.

Han oppfordret lekfolket i bispedømmet Obala i Kamerun til å prioritere bønn i sine daglige gjøremål.

Dagen etter ledet han prestevielsen av 12 menn, som han oppfordret til å leve sitt kall til prestetjeneste med oppmerksomheten rettet helt og fullt mot flokken de var satt til å lede.

Sarah oppfordret også katolske biskoper i Afrika til å være opptatt av å forsvare den katolske troen, og uttrykte motstand mot det han kalte “partikulære kulturer” under den kommende synoden i oktober.


Denne saken ble først publisert av ACI Africa, EWTN Norges nyhetspartner i Afrika, og er bearbeidet av CNA/EWTN Norge.

Kristina Millare er frilansjournalist med bakgrunn fra humanitær bistand og utviklingsarbeid, nyhetsjournalistikk, underholdningsmarkedsføring, politikk og forvaltning, næringsliv og entreprenørskap.

Relaterte artikler
spot_img

Tidebønner på St Rita Radio

Søndagsfrø med p. Rafal Ochojski MSF