Notre-Dame-katedralens spir avdukes nesten fem år etter den store brannen

Notre-Dame-katedralens spir avdukes nesten fem år etter den store brannen
Av Jonah McKeown

Arbeidet med å avduke det nyoppførte spiret på den legendariske katedralen Notre-Dame i Paris startet denne uken. Arbeidet skal være ferdig i tide til OL i Paris i 2024 i juli.

Nedrivningen av stillasene som omgir spiret – som er neste 30 meter høyt – vil ta flere måneder, opplyser restaureringsmyndigheten Etablissement Public til nyhetsbyrået AFP. Det nye korset ble montert på spiret den 6. desember 2023. Den 16. desember ble en gylden hane – et symbol for Frankrike – velsignet og plassert på toppen som erstatning for den som gikk tapt i brannen.


Vil du hjelpe andre mennesker med å vokse i troen og kjærlighet til Gud gjennom en gave til EWTN Norge – St Rita Radio

Katedralen har vært stengt siden en ødeleggende brann 15. april 2019, da spiret falt og knuste gjennom det flere hundre år gamle tømmertaket. Store religiøse og kunstneriske skatter fra katedralen ble fjernet da brannen startet, blant annet en relikvie av Kristi tornekrone. Myndighetene har ikke funnet bevis for at brannen var annet enn en ulykke. Den første etterforskningen, gjennomført i månedene etter brannen, pekte på en mulig elektrisk feil som årsak.

Nesten umiddelbart etter katastrofen begynte debatten om hvorvidt katedralen skulle restaureres slik den så ut før brannen, eller om den skulle oppdateres med moderne arkitektonisk design og utsmykning på toppen av den gamle delen av kirken. Det franske parlamentet vedtok senere en lov som påla at gjenoppbyggingen måtte “bevare den historiske, kunstneriske og arkitektoniske interessen” til den opprinnelige strukturen.
Spiret var ikke opprinnelig en del av den 800 år gamle bygningen, men kom til under en renovering på 1800-tallet. I 2020 kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron at spiret skulle gjenoppbygges som en kopi av det ødelagte spiret, midt i en kontrovers om muligheten for et nytt og moderne design. Friends of Notre Dame de Paris, en ideell organisasjon som støtter renoveringen, sier at det nye spiret er konstruert av et eikestativ dekket med bly, akkurat som det gamle.

Selv om stillasene er på vei ned, er det fortsatt flere måneder til den offisielle gjenåpningen av katedralen. Ifølge erkebispedømmet i Paris vil altervielsen finne sted under den første messen i den restaurerte katedralen søndag 8. desember. Høytiden for Den ubesmittede unnfangelse, som vanligvis feires 8. desember, vil i år bli feiret 9. desember fordi 8. desember er andre søndag i advent.

Restaureringen har blitt noe forsinket, men har gått fremover til tross for at lederen for restaureringsprosjektet, den franske generalen Jean-Louis Georgelin, uventet døde i august 2023. Kontroversene i forbindelse med rekonstruksjonen fortsetter, ikke bare på grunn av giftigheten av blyet som brukes i det nye spiret, men også på grunn av et forslag støttet av erkebispedømmet i Paris om å tilføre seks moderne glassmalerier til bygningens interiør.

Byggingen av katedralen startet opprinnelig i 1160 og tok nesten to århundrer. Det meste av arbeidet var ferdig i 1260, men katedralen sto endelig ferdig i 1345. Som et resultat av Frankrikes sekulariseringspolitikk eier den franske staten alle kirker bygget før 1905, inkludert Notre Dame. Regjeringen lar erkebispedømmet i Paris bruke bygningen gratis og vil fortsette å gjøre det til evig tid. Erkebispedømmet i Paris er ansvarlig for vedlikeholdet av kirken og for å lønne de ansatte.

Før brannen var myndighetene i gang med en innsamlingsaksjon til 112 millioner dollar for å renovere katedralen for å motvirke århundrer med forfall, forurensning og en strøm av 13 millioner besøkende årlig, som forventes å stige til 14 millioner etter gjenåpningen.

Ifølge direktøren for katedralfondet, Christophe-Charles Rousselot, vil de 800 millionene euro (844 millioner dollar) som er samlet inn fra mer enn 300 000 givere over hele verden, være nok penger til å restaurere hele reisverket og taket og til å gjøre om spiret.

Fra Catholic News Agency, vår engelskspråkelige nyhetspartner, oversatt til norsk av EWTN Norge

Jonah McKeown er skribent og podkastprodusent for Catholic News Agency. Han har en mastergrad fra University of Missouri School of Journalism og har arbeidet som skribent, produsent for offentlig radio og videograf. Han holder til i St. Louis.

 



 

Relaterte artikler
spot_img

Tidebønner på St Rita Radio

Søndagsfrø med p. Rafal Ochojski MSF