Første arabiske kristne kvinne som rektor ved Israels universitet i Haifa

Første arabiske kristne kvinne som rektor ved Israels universitet i Haifa
Av Marinella Bandini
07.05.2024 – 06:15

Professor Mouna Maroun er den første araberen som er valgt til rektor ved et israelsk universitet, Universitetet i Haifa. Maroun tilhører den arabiske minoriteten i Israel, den kristne minoriteten blant araberne og den maronittiske minoriteten blant de kristne. Hun sier at hun er stolt av sin religiøse tilhørighet og bærer et krusifiks i gull rundt halsen. «Valget av meg er et viktig budskap om at alt er mulig i israelsk akademia, sier hun

Utnevnelsen av professor Mouna Maroun ble kunngjort 11. april, midt i spenningene med Iran og mens anti-israelske protester økte ved universiteter over hele verden.

Maroun tilhører den arabiske minoriteten i Israel, den kristne minoriteten blant araberne og den maronittiske minoriteten blant de kristne. Ingen andre arabere, kristne eller kvinner har tidligere hatt stillingen som rektor ved universitetet i Haifa. (I det israelske systemet er rektor universitetets øverste leder).

Derfor, sier Maroun i et intervju med Catholic News Agency, «er valget av meg et viktig budskap om at alt er mulig i israelsk akademia. Det er et budskap til den kristne minoriteten om at vi er rotfestet her, at vi kan lykkes her, og det er også et budskap til de unge arabiske generasjonene: Hvis du har en drøm, kan du virkelig realisere den i det israelske samfunnet, og spesielt på universitetene.»

Hovedkvarteret til Det samfunnsvitenskapelige fakultet i Haifas universitetskompleks i april 2024. I pausene samles studentene på ulike rekreasjonsområder. Universitetet i Haifa er et av de mest mangfoldige og inkluderende universitetene i Israel: 45 % av de 17 000 studentene kommer fra det arabiske samfunnet, og 50 % av alle studentene er første generasjon med høyere utdanning. Kreditt: Marinella Bandini

Da Maroun kom til universitetet, kunne hun ikke et ord hebraisk – arabere og jøder har et separat utdanningssystem – og hun snakket knapt engelsk. I en alder av 54 år er hun nå en anerkjent hjerneforsker og ekspert på posttraumatisk stresslidelse. Hun har vært ansatt ved universitetet i mer enn 20 år, og har blant annet vært leder for Institutt for nevrobiologi og medlem av det akademiske senatet. Hun tiltrer offisielt sin fireårige rolle som rektor i oktober i år.

På spørsmål om hva som er nøkkelen til hennes suksess, svarer Maroun «Jeg tror mangelen på forventninger til meg om å lykkes var hemmeligheten bak min suksess.»

«Ingen forventet at jeg skulle lykkes – som araber i Israel, som kristen, og i tillegg var jeg kvinne», la hun til. «Jeg kunne gjøre det jeg trodde på, jeg hadde en drøm, og jeg fulgte denne drømmen uten press – det var bare familien min som oppmuntret meg til å fortsette på denne veien.»

Foto: Professor Mouna Maroun sammen med foreldrene sine på eksamensdagen i 2000. «Jeg tror mangelen på forventninger om at jeg skulle lykkes var hemmeligheten bak min suksess», sier hun til CNA. «Jeg kunne gjøre det jeg trodde på, jeg hadde en drøm, og jeg fulgte denne drømmen uten press – det var bare familien min som oppmuntret meg til å fortsette i denne retningen.» Foto: Med tillatelse fra professor Mouna Maroun

Fremragende prestasjoner vil være et tema i hennes periode som rektor, sier Maroun.
En av de første utfordringene hun vil stå overfor, er å integrere de medisinske og tekniske fakultetene i universitetet, som historisk sett hovedsakelig har bestått av kunst og humaniora. Det andre målet er å bli rangert som et av de beste forskningsuniversitetene, både i Israel og internasjonalt.

Universitetet i Haifa er et av de mest mangfoldige og inkluderende universitetene i Israel: 45 % av de 17 000 studentene kommer fra det arabiske samfunnet, og 50 % av alle studentene er førstegenerasjonsstudenter som tar høyere utdanning.

Foto: En ortodoks jødisk kvinnelig student går sammen med muslimske studenter med skaut i bakgrunnen, sammen med andre studenter uten spesifikk religiøs påkledning i korridorene på universitetet i Haifa. I klasserommene på campus er det jøder, muslimer, drusere og kristne fra 15-20 ulike trossamfunn. Foto: Marinella Bandini

«Vi har det som kalles et naturlig laboratorium, der alle religionene lever side om side uten spenninger», sier hun. I tillegg er Laboratory for Religious Studies en del av universitetet i Haifa, med fokus på interreligiøs dialog.

Å bli arabisk rektor ved et israelsk universitet etter 7. oktober 2023 er en utfordrende oppgave, sier hun. «Jeg jobber med posttraumatisk stresslidelse», forklarer hun. «Jeg pleier å spørre publikum om de husker hvor de var 11. september, men dessverre må jeg nå spørre hvor de var 7. oktober. Det var et traume for alle, og alle vil huske hvor de befant seg i det øyeblikket. Vi er livredde som israelere, som mennesker, for det som skjedde 7. oktober, og samtidig er vi også livredde for det som skjer i Gaza, der tusenvis av uskyldige barn er blitt drept.»

Maroun delte sin mening om de anti-israelske protestene som for tiden finner sted ved enkelte amerikanske universiteter.

Foto: Biblioteket ved universitetet i Haifa, som er oppkalt etter Younes og Soraya Nazarian, er et av de største akademiske bibliotekene i Israel og et av de mest progressive israelske bibliotekene når det gjelder tjenester, teknologi og informasjonssystemer. Kreditt: Marinella Bandini

«Administrasjonen ved universitetene i USA bør ha en moralsk og etisk innstilling som sier at de ikke kan benekte det som skjedde den 7. oktober og det som skjer i Gaza, og de bør iverksette tiltak for å fremme fredsprosessen uten å ta parti, for akademia kan ikke ta parti i denne konflikten», sier hun. «Akademia over hele verden bør være en bro for fred, for forhandlinger og for samhandling, og ikke være partisk, for dette er noe helt annet enn hva vitenskap er.»

Hun fortsetter med å si at akademia betyr ytringsfrihet, handlefrihet, frihet til å samarbeide, frihet til å vokse og til å forske, og frihet til kunnskap. «Jeg tror ikke man kan sette ‘akademia’ og ‘boikott’ i samme setning.


Denne artikkelen ble første gang publisert i Catholic News Agency, EWTN Norges nyhetspartner.

Marinella Bandini er født og oppvokst i Italia, og har vært ansatt som journalist siden 2008. Hun arbeider for flere nyhetsbyråer og nettaviser i det katolske området. Hun er for tiden basert i Jerusalem, der hun samarbeider med Kustodien i Det hellige land.

Relaterte artikler
spot_img

Tidebønner på St Rita Radio

Søndagsfrø med p. Rafal Ochojski MSF